Skip to main content

Viljandi Folk: Keskkonnasõbralik ja jätkusuutlik

 

Iga aasta juulis Viljandi lossimägedes ja südalinnas peetav pärimusmuusika festival on ühe erilise, 1990. aastate algul levima hakanud mõtteviisi väljendus. See mõtteviis väärtustab tavasid, pärimust ja paikkondlikku identiteeti.

Ma polnud juba rohkem kui 15 aastat Viljandi Folgile sattunud, peamiseks põhjuseks ikka väga töised suved turismiettevõtjana.

Sellel aastal see mul siiski natuke õnnestus. Külastus oli kahjuks ikkagi lühike, kuid meeldejääv ning soov on järgmisel aastal festivalile kindlasti minna ning rohkem nautida.

Festivali koht ise on ju super hea. Olemas on vaated, loodus, pärand. Võimalik on luua erinevaid õueruume ja alasid, mida siis mitme päeva vältel külastada. Loomulikult ka hea muusika ning mõnus atmosfäär.

Mulle väga meeldib see, et festival on võtnud suuna keskkonna- ja jätkusuutliku mõtteviisi poole ning selle nimel on tehtud ka tulemuslikku tööd.

Väga positiivse mulje jättis pandipakendi nõude kasutamine. Kõik toidupakkujad kasutasid ühesuguseid rendinõusid ning neid oli võimalik ka kohapeal pesta. Miinuseks olid veel ühekordsed kahvlid ja lusikad, kuid näha oli, et enamikel toitlustajatel olid valitud nö biolagunevad. Mitmes kohas sai täita veepudeleid ning ka oma pudeliga lasti kenasti festivalialale.

Minu jaoks oli selgelt aru saada ka jäätmete sorteerimise süsteem. Suured konteinerid suurte siltide ning ka näidisprügiga. Külastasin festivali kohe esimese päeva alguses. Panin tähele, et minu külastuse jooksul oli prügikonteinerite juures ka üks vabatahtlik, kes ütles vajadusel, millisesse konteinerisse konkreetne asi visata. Samuti olid pargis kõik statsionaarsed prügikastid kinni teibitud, et külastajad mitte mingil juhul oma prügi sinna ei viskaks vaid ainult kohale toodud konteineritesse.

Sain teada, et lavakujunduses kasutatakse ka dekoratsioone korduvalt ning dekoratsioonid ise valmistatakse pigem taaskasutuse meetodil nt. vanad plaadid, tekstiilid, puit.

Lasteala paiknes natuke suurest melust eemal. Tundus turvaline ning meenutas mulle lapsepõlve koduhoovi, kus palju lapsi alati koos mängis.

XXIX Viljandi Pärimusmuusika festival toimub 28.-31. juulil 2022 ikka keskkonnasõbralikult ja jätkusuutlikult.

AUTOR: Kairi Kell (Maitsva Toidu Tee)