Skip to main content

I Land Sound: Vabas õhustikus proovitakse ühendada muusika, kunst ja loodushoid

 

I Land Sound on Saaremaal, maaliliselt ilusal Illiku laiul toimuv elektroonilise muusika festival, mis on tuntuks saanud oma keskkonnahoidliku suhtumise poolest. Vabas õhustikus proovitakse ühendada muusika, kunst ja loodushoid.

Festival asub piisavalt kaugel, et sinna minek Tartust on paras ettevõtmine. Piletid festivalile olid ammu välja müüdud, niiet ma ei saanud ka kedagi kaasa kutsuda ja võtsin mineku ette üksi. Hakkasin Tartust minema ja juba jupp maad sõitnud, ütles auto üles… Nagu Murphy seadus – nii kui planeeritult pikem sõit ees, siis ikka juhtub autoga midagi. Tellisin treileri autole järgi, viisime selle Tartusse tagasi ja peas mõlkus mõte, et äkki keegi annab märku, et ma ei peaks minema. 😊 Aga kuna festivali pass oli taskus, siis ei tahtnud võimalust kasutamata jätta ja organiseerisin teise auto ning alustasin sõitu uuesti. Ja mul oli hea meel, et läksin!

Festival toimub tõesti ilusas kohas Illiku laiul ja korraldajad on suure töö ära teinud. 5 lava ja 5 päeva festivali on Eesti mõistes üsna suur ettevõtmine! Inimesi oli sel aastal festivalile lubatud 3000, sest korraldajad tahavad ürituse teadlikult hoida mõistlikes piirides – et kõigil oleks mõnus ja antud oludes ka ohutu. Ja tõesti – ruumi oli laiul piisavalt, et soovi korral oma seltskonnaga eraldi olla, samas lavade ette jagus tantsijaid-kaasaelajaid küllaga ja vabaõhubaarides oli mõnus sumin. 

Festivali keskkonnahoiupoliitikaga puutus iga külastaja kokku kohe väravas, kus sissesaamiseks tuli läbida turvakontroll. Ära võeti muuhulgas ka näiteks nätsupakid, et inimesed festivalialal nätsu maha ei sülitaks. Kohalikes söögiputkades ja baarides rõhuti samuti teadlikult jätkusuutlikkusele – kõik nõud olid keraamilised ja sealsamas toiduala juures ka nõudepesupunkt. Ühekordsed nõud, salvrätikud iga söögi kõrvale, plastikust kõrred jms ei olnud lubatud. Samuti serveeriti jooke ainult panditaaras – lunastasid endale 2€ eest panditopsi ja sellega said kogu õhtu ringi käia ja sinna uue joogi sisse osta. Pärast infopunkti või väravasse topsi tagastades sai raha jälle tagasi. Korraldajad naersid, et neil endil neid topse festivalialalt kokku korjata ei ole kunagi vaja, sest mõni külaline, kellel raha taskus vähem, korjab laokile jäänud topsid alati kokku 😊 

Festivali toimumisala oli küll üldiselt niidetud, aga osa alasid olid meelega kõrge heina alla jäetud (ja silt „elurikkuse kasvatamine“). Eraldi oli mõeldud konide peale – väravast sai iga suitsetaja tasuta võtta konitopsi Kops ja festivalialal oli iga natukese aja tagant konipost – post keskkonnaalaste küsimustega ja võimalus vastata „jah“ või „ei“ visates koni vastavasse topsi. Joogivesi oli vabalt saadaval otse kraanist kas oma pudelisse või panditopsi. Tänu kogu sellisele korraldusele oli festivaliala tõepoolest väga puhas! 

Eraldi kiituse pean ütlema kunstilise kujunduse kohta! See oli spetsiaalset vaatamist väärt ja käisin alal kogu õhtu ringi säravate silmadega, sest iga nurga peal oli mõni äge idee, huvitav maaling, hea teostus või põnev valguslahendus – kõikjale oli pikitud lilli, skulptuure, lehvivaid kangaid, rippuvaid kaunistusi, kott-toole, vaipasid... Kujundus oli julge, värviküllane ja festivali kohta täiesti ebatraditsiooniline – küllalt hipilik ja kodune, standardseid lahendusi vältiv ja väga huvitav (kõik kaunistused tehtud mõeldes märksõnadele „kunst“ ja „taaskasutus“). Alalõpmata tekkis tahtmine pilti teha, et mõnda ideed edaspidi enda aias ära kasutada. Lisaks olid ka külalised juba ise teadlikud festivali sellisest stiilist ja andsid oma panuse – värvilised ja ekstravagantsed riietusesemed hipilikest hommikumantlitest leopardinahksete kostüümideni, paljud olid endale külge riputanud valgusketikesi, neoonvalguspulkasid, teinud näomaalingud jne. Tegemist ei olnud kuigivõrd lastele suunatud üritusega ja lapsi oli vähe näha, aga silma hakkas üks ema, kes oli ka lapsekärule jõulutulede ketid külge riputanud. 😊 Ja kämpingualad olid külalised samuti enda kaasavõetud lambikettide ja kaunistustega ehtinud, kaasa oli võetud terved komplektid laudu-toole kogu seltskonnale, üles seatud terviklikud laagriplatsid seltskonna autode vahele, niiet lõpptulemus oli tõeline ohhoo-moment!

Olen väga rõõmus, et kohale jõudsin ja selle festivali ära nägin – nii kujundus, atmosfäär kui õppetunnid keskkonnahoidliku festivali korraldamise koha pealt olid tulekut kuhjaga väärt! Aitäh korraldajatele suure töö eest ja jõudu edaspidiseks uute ja huvitavate ideede kasutamisel!

AUTOR: Karoliina Lass - Estriver OÜ, MTÜ Jõe- ja Järvehuntide Akadeemia