Skip to main content

Keskkonnasõbralik sündmuskorraldus on igapäev ja normaalsus

Tartus Aparaaditehase festival toimus 26. – 29. augustil 2021 juba kuuendat korda. Aparaaditehase festival võttis osa rohefestivali pilootprogrammist, mille eesmärk on üritust korraldada keskkonnasõbralikumalt.

Milliste tegevustega saab üritust muuta keskkonnasõbralikumaks ja mida soovitada tulevastele „rohelisemalt“ mõtlevatele sündmuste korraldajatele, saab teada all olevast intervjuust Karmen Otuga, kes on Aparaaditehase festivali üks korraldajatest.

Millised olid teie ürituse keskkonnalased tegevused, et üritus oleks „rohelisem“?

Aparaaditehas on juba aastaid otsinud võimalusi, kuidas oma sündmuseid keskkonnasõbralikumalt korraldada ning selles vallas juba ka päris palju ära teinud. Juba pikemat aega on meie üritustel kasutusel vaid korduvkasutatavad joogitopsid, jäätmeid sorteerivad liigiti nii kauplejad kui külastajad, julgustame inimesi sündmustele tulema kas jalgsi, rattaga või ühistranspordiga, täikadel ja tänavaturgudel eelistame jätkusuutliku ja teise ringi kaubaga kauplemist, kauplejatel on keelatud pakkuda pudi-padi nagu joogikõrred, flaierid, meenekingitused jms.

Plaanisime seda kõike ja veel enamgi ka käesoleval aastal rakendada, kuid kahjuks olime koroonakriisi tõttu sunnitud Aparaaditehase festivali oluliselt väiksemas mahus korraldama. Väiksem sündmus tähendas, et ära jäid väga paljud keskkonnaalased väljakutsed nagu suure tänavafestivali jäätmekorraldus, pandinõudega süsteemi organiseerimine, külalistoitlustajatega tegelemine (nõuded menüüle, nende jäätmekorraldusalane instrueerimine), suure hulga vabatahtlike toitlustamine ja keskkonnasõbraliku staabi sisse seadmine jne. Samas tähendas väiksem sündmus tervikuna ka väiksemat jalajälge. Kulutamata jäi palju autokütust, raha, voolu, toitu jne. Väikesed uuendused, mis me sellegipoolest sisse viisime: võtsime kasutusele korduvkasutatava kaelakaardi, arvestasime plakatite jms trükiste vajadusega väga täpselt, mis tähendab, et ükski plakat või infosilt ei jäänud kasutamata või niisama seisma, vabatahtlikele ja meeskonnaliikmete tänukink oli jätkusuutlik ja küsisime selle disainimisel ka inimeste arvamust ning võtsime seda arvesse.

Mis pakkus kõige suuremat väljakutset?

Käesoleval aastal oli suurimaks väljakutseks kindlasti pidevalt muutuvate piirangute ja juhendite valguses sündmuse planeerimine ja korraldamine. Esimest korda pidime tegelema covid passide kontrollimise ja külastajate testimisega.

Mille üle olete kõige uhkemad?

Kõige uhkemad oleme selle üle, et meie jaoks ei ole keskkonnasõbralik sündmuskorraldus pelgalt eksperiment või isegi uuendus, vaid igapäev ja normaalsus, millele tehtavad kulutused (nii inimressursi kui raha mõttes) on sündmust planeerides sinna juba eos sisse kirjutatud.

Kas oskate välja tuua mõne põneva seiga korraldamisel või vastukaja külastajatelt seoses ürituse keskkonnasõbralikumaks muutmisel?

Üle-eelmisest aastast meenub väga tore ja isegi veidi üllatav vaatepilt, kus pärast Aparaaditehase festivali raames toimunud tänavaturu lõppemist, kus osales üle 150 kaupleja ning mida külastas päeva jooksul ligi 8000 inimest, oli tänav täiesti laitmatult puhas. Valmistusime vabatahtlike meeskonnaga turuala koristama, aga polnudki mitte midagi koristada. Ei ühtegi ühekordset topsi, taldrikut, kahvlit ega joogikõrt, null mahavisatud salvrätti, katkiläinud õhupalli ja mitte ühtegi flaierit ega muud taolist. Kogu ala nägi välja nagu poleks seal midagi toimunud, mis ju ongi eesmärk.

Mida rohefestivali programmis osalemine kõige enam õpetas?

Kui seni oleme tegelenud eelkõige teemadega nagu jäätmete tekke vähendamine ja nende liigiti sorteerimine, siis tulevikus pöörame kindlasti rohkem tähelepanu ka energiale (otsime võimalusi roheenergia kasutamiseks ja energiatarbimise vähendamiseks).

Kas teil oleks jagada mõni õpetussõna või tähelepanek neile, kes samuti tahaksid oma üritust „rohelisemalt“ korraldada?

Küsige nõu ja õppige headest näidetest. Otsige endale mentor! Ei pea hakkama jalgratast leiutama, Eestis toimub juba väga palju keskkonnasõbralikke sündmuseid.

Kas uuel aastal uue hooga?

Kindlasti! Jätkame seni kasutusel olevate head praktikatega ning parendame neid pidevalt. Näiteks kui seni oleme suurüritustel vältinud ühekordsete joogitopside kasutamist, siis tulevased sündmused plaanime korraldada täielikult ühekorrapakendivabalt. Novembris alustasime koostööd pakendiringlusettevõttega Ringo, mis peaks oluliselt vähendama ka Aparaaditehasest igapäevaselt väljuvate ühekorrapakendite hulka. Lisaks unistame ürituste süsinikjalajälge mõõtvast mobiilirakendusest, mida oleks lihtne kasutada kõigil sündmuste korraldajatel. Kuna keegi seda veel ära pole teinud, siis tuleb vist ise teha. :)