Skip to main content

Tegelikult tulevad ürituse külastajad muutustega kiirelt kaasa!


20. – 26. septembril 2021 toimus Tartus Tudengipäevade Sügisfestival. Tudengipäevad koosnesid erinevatest üritustest, mis nädala vältel Tartu linnas aset leidsid. Üks nendest oli Pannkoogihommik, kuhu oodati pannkooke maitsma nii tudengeid kui ka linnarahvast.

Tudengipäevade Sügisfestivali korraldusmeeskond on rohefestivali pilootprojekti raames koostanud omale roheplaani, et suurüritus toimuks keskkonnasõbralikumalt. Kuidas oli Pannkoogihommikut korraldada keskkonda säästvamalt? Millised olid õppetunnid ja kas järgmisel aastal uuesti? Küsimustele vastab Maria Ridbeck Tudengipäevade Pannkoogihommiku korraldustiimist.

Foto: Merilyn Sepp
Foto: Merilyn Sepp

Millised olid teie ürituse keskkonnalased tegevused, et üritus oleks „rohelisem“?

Kogumisaktsioon klubisiseselt ja internetiavarustes, et lisaks taldrikutele, mis varasemast juba olemas oli, koguda kokku ka hulganisti tasse, mille seest saaks juua sooja kohvi.

Mis pakkus kõige suuremat väljakutset?

Varasemalt pole meie nõudepesujaamades olnud sooja vett, aga see aasta õnnestus seegi organiseerida. Seega oli sel aastal taaskasutatavate nõude pesemine veelgi lihtsam ja ladusam.

Mille üle olete kõige uhkemad?

Suur rõõm oli näha, et tegelikult tulevad ürituse külastajad muutustega kiirelt kaasa, Kõik said taaskasutatavate nõude süsteemist aru ja hiljem ka nõud pestud.

Kas oskate välja tuua mõne põneva seiga korraldamisel või vastukaja külastajatelt seoses ürituse keskkonnasõbralikumaks muutmisel?

Õnneks oli ainus vastukaja vaid vaktsineerimispassi kontrollimisel :) Pigem tundus, et ka külastajate jaoks näis pärisnõudelt söömine ja tassist joomine esteetilisem ja inimlikum kui papp-. plastnõudelt.

Mida rohefestivali programmis osalemine kõige enam õpetas?

Küllap on meie suurimaks väljakutseks meie ürituste suur variatiivsus, seega tuleb iga ürituse keskkonnasõbralikkusele läheneda individuaalselt. Harva esineb mõni tegutsemismall, mida saaksime koheselt rakendada suurele hulgale üritustele. Seega olenes ürituse keskkonnasõbralikkus ja väikese jalajälje olulisus vastava ürituse korraldajast ja sellest, kui oluliseks tema seda oma ürituse juures hindas.

Foto: Pilleriin Kivisikk
Foto: Pilleriin Kivisikk
Kas teil oleks jagada mõni õpetussõna või tähelepanek neile, kes samuti tahaksid oma üritust „rohelisemalt“ korraldada?

Võime rõõmustada, et kui korralduslikult võib ürituse rohelisemaks muutmine küll nõuda mõningast ajaressurssi ja nutikate lahenduste leidmist, siis üritusel osalejad kohanevad muudatustega üpris kiiresti ja tunnevad isegi keskkonnasõbralikest lahendustest rõõmu.

Kas uuel aastal uue hooga?

Uuel aastal veel suurema hooga! :)