Skip to main content

Kasutamata jäi 15 000 ühekordset nõud

Möödunud suvel muutus Tartu Vabaduse puiestee kuuks ajaks mõnusaks vaba aja veetmise kohaks. Autovabaduse puiestee oli külastajatele avatud 9. juuli – 8. august 2021. Ürituse korraldustiim võttis osa rohefestivali pilootprogrammist, et anda Autovabaduse puiesteele keskkonnasõbralikum sisu. Kuidas suurüritust keskkonda säästvamalt korraldati? Mis pakkus väljakutset? Kas uuel aastal uuesti? Küsimustele vastab Tartu linnavalitsuse kultuuriosakonna juhataja Marleen Viidul.

Millised olid teie ürituse keskkonnalased tegevused, et üritus oleks "rohelisem"?

2021. aastal toimunud Autovabaduse puiestee üheks fookuseks oli just keskkonnahoidlikkusega seotud teemadele tähelepanu pööramine. Autovabaduse puiestee on eelkõige linnaruumiprojekt, kuid soovisime 2021. aastal osalejaid mõtlema panna selle üle, et millega ja kuidas me linnas liigume, mida ja kuidas tarbime, milliseid jäätmed meie tegevuse tagajärjel tekivad jne.

Foto: Maanus Kullamaa
 Fookuses oli:

  • Jäätmete liigiti sorteerimine – Autovabaduse puiesteel olid jäätmete liigiti sorteerimise hõlbustamiseks spetsiaalsed prügikastid. Nõustasime jäätmete sorteerimise alal ka kõiki oma toitlustajaid ning  koostööpartnereid.
  • Pandinõude süsteemi kasutamine – kõik Autovabaduse puiestee toitlustajad kasutasid pandinõue süsteemi. Tänu sellele jäi 31 päeva kestnud sündmuse jooksul kasutamata ca 15 000 ühekordset nõud.
  • Tasuta joogivee pakkumine – joogivee eest Autovabaduse puiesteel raha välja käia ei tulnud, seda sai tasuta võtta joogivee punktist.
  • Söödava toidu päästmine – Autovabaduse puiesteel oli toidujagamiskapp, mida kasutasid lisaks. Autovabaduse puiestee toitlustajatele ka teised kesklinna toitlustajad. Toidujagamiskapp oli aktiivses kasutuses ning söömiseks sobiv toit jõudis nendeni, kes seda vajasid. Toidujagamiskapp jätkas pärast Autovabaduse puiesteed oma elu Tartu turuhoone juures.
  • Taastuva energia kasutamine – Autovabaduse puiesteel kasutati ainult taastuvat energiat, kuna kasutati linna elektrit ja linn kasutab ainult taastuvat energiat.
  • Keskkonnahoidlike sündmuste korraldamise juhendi testiminekatsetasime omal nahal, kuidas koostatud juhend päriselt toimib, et oskaksime vajadusel teisi korraldajaid nõustada.

Mis pakkus kõige suuremat väljakutset?

Kõige suuremaks väljakutseks osutus Autovabaduse puiesteel jäätmete liigiti sorteerimine. Jäätmete sorteerimine peab inimeste jaoks olema lihtne ja mugav ning selles osas on meil kindlasti arenguruumi. Sorteerimist soodustavad sildid peavad olema selged ja nähtavad ning kohapeal on inimesi vaja jäätmete sorteerimisel pidevalt nõustada. Selleks nappis paraku 2021. aastal ressursse.

Mille üle olete kõige uhkemad?

Kõige uhkemad oleme selle üle, et suutsime 31 päeva kestva sündmuse puhul edukalt pandinõude süsteemi rakendada. Meile teadaolevalt ei ole keegi teine nii pika sündmuse puhul seda Eestis teinud. Pandinõude süsteemi haldamine oli esialgu keerukas nii meile, toitlustajatele kui ka teenusepakkujale, kuid kokkuvõttes saime ülesandega hakkama ning oleme tulemusega rahul. 15 000 kasutamata ühekordset nõud on märkimisväärne saavutus, mis räägib iseenda eest.

Foto: Silver Gutmann

Kas oskate välja tuua mõne põneva seiga korraldamisel või vastukaja külastajatelt seoses ürituse keskkonnasõbralikumaks muutmisel?

Oleme väga tänulikud koostööpartneritele ja külastajatele, kes Autovabaduse puiestee keskkonnahoidlike põhimõtetega kaasa tulid. Pandinõude tagastuspunktis saime külastajatelt korduvalt tänusõnu ja tunnustust, et pandinõude kasutamise kasuks otsustasime ning see andis meile indu teemaga edasi tegelemiseks.

Mida rohefestivali programmis osalemine kõige enam õpetas?

Autovabaduse puiestee roheplaani rakendamise kõige olulisem õppetund oli see, et vahel on julge pealehakkamine pool võitu. Kogenud tegijad pidasid meil hulludeks ning olid mitmete meie rohe-eesmärkide saavutamise osas skeptilised. Kokkuvõttes tõestasime iseendale ja teistele, et kui väga tahta, on kõik võimalik. Oluline on seada selged eesmärgid ja sõnumid ning nende juurde jääda.

Kas teil oleks jagada mõni õpetussõna või tähelepanek neile, kes samuti tahaksid oma üritust "rohelisemalt" korraldada?

Julgustuseks teistele korraldajatele tahaks öelda, et isegi kui algus tundub keeruline, siis ärge andke alla. Kogenud tegijad soovitavad enamasti alustada jäätmete liigiti kogumisest ja see on kahtlemata kõige olulisema mõjuga tegevus. Meie soovitame valida kõrvale ka mõni selline rohe-eesmärk ja -tegevus, mis aitab kaasa kogu keskkonnahoidlikkuse sõnumi levitamisele ning mida ei ole väga keeruline saavutada. Miks? Sest meie kogemus ütleb, et nii külastaja kui ka meeskond peavad saama positiivse kogemuse, mis julgustaks neid keskkonnahoidlikkuse teemadel edasi mõtlema ja tegutsema. Kui soovite rakendada harjumatuid lahendusi nagu näiteks pandinõude süsteem, siis sõnastage oma ootused varakult ja selgelt ning selgitage kindlasti ka koostööpartneritele ja osalejatele miks ja mida otsustasite teha.

Kas uuel aastal uue hooga?

Kindlasti oli õppimiskohti ja kõiki püstitatud rohe-eesmärke me saavutada ei suutnud, kuid kokkuvõttes jäime tulemusega rahule. Iga samm õiges suunas loeb ja tagasi me sellel teel kindlasti enam ei pööra.